Nehéz szakma az újságírás, el is szoktak bukni sokan. Így történt ez a Krónika interjúként eladott homofób cikkében, ahol Marosszentgyörgy polgármestere vált genderszakértővé és az ötvenes évek hangulatát idéző melegügyi propagandistájává.

A témához nagyjából egyformán nem értő felek kínos beszélgetése nemcsak a polgármester teljes inkompetenciájára világít rá az adott szakterületen, hanem arra is, hogy a kérdező fél folyamatosan elfelejt újságíróként működni. A polgármester egyébként több oklevelet is szerzett, énekesi és hegedűsi karrierjének külön gratulálhatunk, de azt sehol nem találom, hogy családszociológiai vagy gendertudományi szakokon végzett volna. Igaz, meg is látszik.

Azt mondja például, miután a Nyugatról begyűrüző ún. veszélyekről fantáziál, illetve kimagyarázza a referendum dicső bukását: „lelkiismeretbeli kötelességemnek tartom az informálást és az igazmondást”, majd mégis így fogalmaz: „jöhetnek azok az iskolai tananyagok, amelyek arról szólnak, hogy nemcsak két nem létezik, hanem egy harmadik is, ha ma fiú vagy, holnap lehetsz akár lány is. Ezt egyébként idén júniusban Romániában is be szerették volna vezetni”.

tumblr_o0l4k7psyJ1v4v2o2o1_500
„By birth, then, baby has five layers of sex. And, as we shall see, these layers do not always agree with one another.” Anne Fausto-Sterling: Sex/Gender: Biology in a Social World

Egyrészt például a bennszülött amerikaiaknál nem a bináris nem mítosza uralkodott, hanem a biológiailag is megalapozott nemi identitás sokszínűsége, másrészt a „ma fiú-holnap lány” képlet nem több bugyuta ijesztgetésnél. Romániában sem akart senki „bevezetni” hasonlót. A kérdező nem kérdez vissza.

Azon meg sem lepődik a művelt fő, hogy a gendertudományt ideológiának nevezi az önjelölt szakértő, és a fasiszta jellegű gondolkodás mintájára kialakított áldozati szerep sem új, miszerint a diszkriminatív homofóbokat diszkriminációval és homofóbiával vádolják. „Pedig csak a normalitást, a többség értékrendjét védenénk” – teszi hozzá. A kérdező meg nem kérdez vissza.

A továbbiakban hasonló gyöngyszemekre lelünk, megismétlődik a „semleges nem bevezetéséről döntenek”, aztán a sejtelmes „ennél durvábbak is léteznek”, amiről sajnálatos módon nem számol be. A kérdező nem kérdez vissza.

Az interjú legékesebb része persze, amikor a polgármester azt hazudja, hogy

a homoszexualitásról nem én, hanem az orvostudomány nagy része állítja, hogy kezelhető, gyógyítható”.

Ezt valóban bárki, aki bár a Wikipédiát sikeresen megnyitotta, cáfolni képes, de a kérdező nem kérdez vissza.

Minek is tenné? Hiszen a buziságból ki lehet gyógyulni szerintük, de az újságírás szabályait, úgy látszik, nem könnyű maradéktalanul elsajátítani.

Reklámok